مقالات

انواع مصارف عایق های حرارتی و صوتی

عایق

انواع مصارف عایق های حرارتی و صوتی

مورد اول کنترل جریان گرما در داخل و خارج از ساختمان است. میزان تغییرات درجه حرارت پوشش های خارجی ساختمان در مناطق سرد سیر و مناطق گرمسیر کشور زیاد بوده و در این مناطق به مقدار عایق بیشتری نیاز است.

مورد مصرف دوم عایق گرم نگه داشتن سد هوابخار و جلوگیری از تعرق در ساختمان و نگه داشتن دما بالاتر از دما یا نقطه شبنم برای مناطق سردسیر می باشد.

مورد مصرف سوم عایق ایجاد آسایش بیشتر با گرم نگه داشتن دمای متوسط دیوار داخلی در زمستان و سرد نگه داشتن دمای متوسط در تابستان می­باشد.

موارد مصرف چهارم عایق جذب مقدار قابل توجهی از ارتعاشات صوتی، جلوگیری از انتقال آلودگی صوتی در محل­های نزدیک به خط آهن، اتوبان­ها، مناطق مسکونی نزدیک به فرودگاه و … می باشد.

لرزه گیر صنعتی چیست؟

ذخیره انرژی

انرژی بیشتر در کجا مصرف می شود؟

یکی از بزرگترین تصورات غلط مردم درباره مصرف انرژی این است که آنها فکر می کنند جایی که به طور مستقیم انرژی را مصرف می کنند (مانند انرژی الکتریکی جهت روشنایی و سایر مصارف) بیشترین اتلاف انرژی را دارد و این در حالی است که سرمایش و گرمایش بیشترین سهم مصرف انرژی را در ساختمان­ها دارند و می­توان گفت به علت نبود عایق کاری صحیح بیشتر از نصف اتلاف انرژی صرف گرمایش و سرمایش ساختمان­ها می­شود.

عایق کاری صحیح موثر­ترین راه برای کاهش هزینه های انرژی است. با استفاده از تکنیک­های بهره­وری انرژی به خوبی اثبات شده است که 70 تا 90 درصد انرژی از انرژی اتلاف شده در ساختمان را که صرف سرمایش و گرمایش غلط ساختمان می­شود، می­توان صرفه جویی نمود.

یک سیستم طراحی و اجرای مناسب عایق کاری به سرعت نیاز به انرژی را کاهش داده و باعث کاهش هزینه­ها می شود. یک ارزیابی انرژی از عایق کاری خاص می­توان میزان واقعی Btu/dollar ( یا هر واحد گرمایی بر واحد پولی دیگر) و پتانسیل صرفه جویی در هزینه­ها را محاسبه کند. این مورد در تامین بار برودتی مورد نیاز در ساختمان­ها مقادیر قابل ملاحظه­ای خواهد بود.

دریچه منهول چیست؟

حفاظت در برابر آتش

عایق کاری موجب بهبود حفاظت در برابر آتش در سیستم­های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، کانال­ها، کابل­ها و سیم کشی­های برق و… می­شود.

کنترل چگالی

عایق کاری با به تاخیر انداختن چگالش بخارات روی لوله­ها، کانال­ها و چیلر­های سرد و …، موجب کاهش خوردگی می­شود. برای این امر باید از عایق با ضخامت مناسب جهت نگه داشتن دمای سطح بالاتر از دمای نقطه شبنم هوای محیط استفاده کرد.

حفاظت محیط زیست

عایق کاری موجب کاهش مصرف انرژی و به تبع آن کاهش مصرف سوخت برای تولید این انرژی می شود این امر سبب کاهش انتشار گاز­های آلاینده ای مانند: دی اکسید کربن و دی اکسید گوگرد می­شود. عایق کاری نقش زیادی در حفاظت از محیط زیست دارد.

مزایای عایق کاری چیست؟

بهبود ظاهر

پوشاندن خطوط لوله کشی و سایر سطوح مورد نظر توسط عایق­ها باعث بهبود ظاهر آن­ها می­شود.

کنترل آلودگی صوتی

عایق کاری با جلوگیری از انتقال اصوات خارجی به داخل ساختمان و جذب طنین صداهای داخل ساختمان، سبب کاهش آلودگی های صوتی داخلی و خارجی می­شود.

عامل بازگشت سرمایه

یک سیستم طراحی و اجرای مناسب عایق کاری باعث بازگشت سریع سرمایه می­شود. عایق کاری یک سرمایه گذاری با ریسک پایین است زیرا نوعی پس انداز با اندازه بازگشت قابل پیش بینی است.

عایق

عایق

عایق­های حرارتی سرد و گرم عبارتند از:

عایق های حرارتی سرد:

عایق­های سرد بیشتر برای عایق کاری خطوط سیستم­های تهویه و کانال­های انتقال گاز یا مایعات استفاده می­شود. این نوع عایق­ها معمولا ضریب نفوذ آب و بخار بسیار پایینی دارند و در نتیجه از چگالی (تبرید) بخار جلوگیری می­نمایند. این خاصیت آن­ها برای عایق کاری سردخانه­ها، یخچال­ها و خنک سازها بسیار ایده آل جلوگیری می نماید. محدوده دمای کاری این نوع عایق­ها به طور متوسط بین 100- الی 100 درجه سانتی­گراد است. در صورتی که دمای محیط یا خط انتقال لوله از محدوده دمای کاری فراتر نرود، می­توان از این نوع عایق­ها در عایق کاری خطوط گرمایش مانند شوفاژ و موتورخانه نیز استفاده کرد. انواع عایق­های سرد موجود در بازار شامل فوم­های الاستومری، پلی استایرن، فوم­های پلی اتیلن، فوم پلی یورتان، فوم شیشه، فنولیک، فوم ایزوسیانات و … را نام برد.

یکی از مهم­ترین پارامتر­ها در انتخاب نوع عایق محدوده دمای کارکرد عایق است. برای هر عایق بسته به جنس آن محدوده دمای کاری مشخصی تعریف می­شود. بدین معنی که عایق در آن محدوده دمایی بهترین عملکرد را خواهد داشت. برخی عایق­ها در خارج از محدوده دمای کاری خواص خود را از دست می­دهند. مثلا عایق­های سلولی پلی اولفینی جزء عایق­های ترموپلاستیک محسوب شده به طوری که اگر دما به بیش از محدوده دمای مجاز کاری آنها برسد ناگهان دچار تغییر شکل پلاستیک شدید می­شوند. بنابراین قبل از عایق کاری باید شرایط و دمای محیط و سیستمی که قرار است عایق کاری در آن صورت گیرد مشخص شود و با توجه به محدود دمای کاری عایق مناسب انتخاب شود. عایق­ها را می­توان از نظر محدوده دمای کاری به سه دسته گرم و سرد و عایق های دمای بسیار بالا تقسیم بندی نمود:

عایق های حرارتی گرم :

عایق های گرم بیشتر برای عایق کاری نواحی و تجهیزاتی استفاده شوند که دمای کاری آنها بیشتر از دمای اتاق است. همچنین این عایق­ ها به عنوان عایق حرارتی مخصوص ساختمان و عایق کاری دیوار­ها و سقف­ها نیز استفاده می­شوند.

ضربه گیر صنعتی چیست؟

عایق­های دمای بسیار بالا (نسوز-REFRACTORY)

این نوع عایق­ها توانایی تحمل دمای بسیار بالایی را دارند و بیشتر در صنایع خاص مانند کوره­های ذوب و و کوره­های عملیات حرارتی و همچنین به عنوان عایق ضد آتش استفاده می­شوند. نوع بسیار رایج این نوع عایق در بازار پشم سرامیک است که نوع V آن تا دمای 1650 درجه سانتی گراد را نیز تحمل می­کند. برخی از انواع خاص عایق­های پشم سنگ می­توانند دماهای بسیار بالا را تحمل کرده و در این دسته بندی جای گیرند.

انتخاب عایق حرارتی مناسب

عایق حرارتی به ماده یا ترکیبی از چند ماده گفته می­شود که نرخ انتقال حرارت را کاهش می­دهد. عایق­ها به دو دسته کلی تقسیم می­شوند: فوم­های آلی و مواد غیر آلی. فوم­های آلی شامل: پلی استایرن، پلی یورتان، پلی اتیلن، فنولیک، و غیره می­باشند. از مواد غیر آلی می­توان به پشم سنگ، پشم سرباره، پشم شیشه، فوم شیشه، سیلیکات کلسیم، پشم سرامیک، ورمیکولیت و پرلیت اشاره کرد. از آنجایی که هدف اصلی عایق کاری، کاهش انتقال حرارت است، عایق­ها باید خواص مطلوبی در کاهش نرخ انتقال حرارت به طرق هدایت، همرفت و تابش داشته باشند. یافتن عایق مناسب با پرسیدن چند سوال ابتدایی آغاز می­شود. مثل:

1-دمای عملکرد سیستمی که شما می­خواهید عایق کنید چیست؟

به طور کلی، سیستم­هایی که نیاز به عایق دارند به سه دسته دمایی تقسیم می­شوند.

دامنه دمایی پایین (75- تا 20- درجه سانتی گراد): خنک کننده ها، سیستم­های آب سرد یا یخ و سیستم­های صنعتی سرد کننده.

دامنه دمایی متوسط (20- تا 350 درجه سانتی گراد): خطوط لوله بخار، لوله کشی قدرتی یا فرایندی، کوره­ها، دودکش­ها و…

دامنه دمایی بالا (350 تا 1000 درجه سانتی گراد و بالاتر): دستگاه های تولید برق، توربین­ها، کوره­ها، کوره ذوب آهن، سیستم­های هواکش و لوله کشی قدرتی.

2-آیا سیستم خارج ساختمانی، داخل ساختمانی، یا ترکیبی از هر دو می­باشد؟

این به شما کمک خواهد کرد که تعیین کنید آیا سیستم و عایق نیاز به محافظت در برابر هوا، جو خورنده، آب و مواد شیمیایی، سوئ استفاده یا دیگر شرایط را دارد یا خیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *