انواع فلنج
فلنج ها بر اساس نحوه اتصال به یکدیگر و آب بندی بینشان و همچنین نحوه اتصال به لوله یا سایر اجزای پایپینگ به دو صورت دسته بندی می شوند. انواع فلنج از نظر اتصال به یکدیگر و آب بندی (پیشانی فلنج):
فلنج با سطح برآمده (RAISED FACE FLANGES)
فلنج با سطح صاف (FLAT FACE FLANGES)
فلنج رینگی RTJ (RING TYPE JOINT FLANGES)
فلنج نر و ماده (MALE AND FEMALE FLANGES)
فلنج زبانه و شیار (TONGUE AND GROOVE FLANGES)
فلنج با سطح برآمده (RAISED FACE FLANGES)
این نوع فلنج ها که به اختصار با علامت RF مشخص می شوند در قسمت پیشانی فلنج (روی فلنج که با فلنج روبرویی جفت خواهد شد) دارای قسمت بر جسته دایره ای شکل هستند که در زمان اتصال، گسکت (Gasket) یا همان واشر آب بندی بین فلنج ها و روی آن قسمت قرار گرفته و به دلیل برآمدگی این قسمت فشار ناشی از سفت کردن پیچ های اتصال دو فلنج، کاملا در قسمت برآمده دو فلنج و به گسکت بینشان وارد شده و به این ترتیب آب بندی مطلوبی انجام می گیرد. سطح قسمت برآمده گاها صاف بوده ولی در اکثر مواقع دارای شیار های دایره ای هم مرکز یا مارپیچی (SERRATED FINISH) می باشند که تعداد و عمق این شیارها بر اساس استاندارد تعیین می شود. ارتفاع استاندارد قسمت ریز فیس فلنج در کلاس های 150 و 300 در حدود 2 میلیمتر و در کلاس های بالاتر 7 میلیمتر می باشد.
ضربه گیر صنعتی چیست؟
فلنج با سطح صاف (FLAT FACE FLANGES)
این فلنج ها که به آنها فلنج پیشانی صاف یا فلنج فلت فیس نیز گفته می شود در قسمت پیشانی دارای سطحی صاف بوده و معمولا فلنج های چدنی ریختگی و یا فولادی ساخته شده از ورق که در فشارهای کم کاربرد دارند از این نوع ساخته می شوند. طبق استاندار وقتی قرار باشد فلنج سطح صاف به فلنج های فولاد کربنی متصل شود باید سطح برجسته فلنج مقابل حذف شوند. شود تا فشار نا متوازن به فلنج با سطح صاف از فلنج مقابل وارد نشود.
فلنج رینگی RTJ (RING TYPE JOINT)
فلنج های رینگ جوینت دارای یک فرو رفتگی در سطح آب بندی خود می باشند که به وسیله واشر رینگی فلزی مخصوصی که بین دو فلنج رینگی قرار می گیرد پر می شود و عمل آب بندی انجام می گیرد. جنس فولاد رینگ آب بندی به نسبت جنس فلنج ها نرم تر بوده و زمانی دو فلنج رینگی به وسیله بولت ها به هم فشرده می شوند، در داخل شیار دفرمه شده و شکل شیار را به خود می گیرد و بدین ترتیب آب بندی فلز به فلز صورت می گیرد. این فلنج ها برای دما و فشار بالا یعنی کلاس 600 و بالاتر از آن و دماهای بالاتر از 400 درجه سانتی گراد کاربرد دارند که گسکت های لاستیکی در آن شرایط قابلیت استفاده ندارند.
مدل های نری مادگی و زبانه و شیار دار به گونه ای طراحی شده اند که قسمتی از محل آب بندی یکی در محل آب بندی دیگری قرار می گیرد و خرید فلنج و استفاده از آن حتما باید به صورت جفتی باشد. فلنج نری و مادگی قابلیت اتصال به تجهیزات با اتصال فلنجی را ندارند به همین دلیل استفاده خیلی محدودی داشته و به ندرت تولید می شوند و می توان گفت منسوخ شده اند.
انواع فلنج از نظر نحوه اتصال به لوله یا سایر اجزا
فلنج گلودار جوشی (WELD NECK FLANGE)
فلنج گلو بلند جوشی (LONG WELD NECK FLANGE)
فلنج اسلیپون (SLIP ON FLANGE)
فلنج ساکت ولد (SOCKET WELD FLANGE)
فلنج کور (BLIND FLANGE)
فلنج لپ جوینت (LAP JOINT FLANGE)
فلنج رزوه ای (THREADED FLANGE)
فلنج اوریفیس (ORIFICE FLANGE)
کور کننده فلنج راکتی / عینکی (SPECTACLE BLINDE / SPADE AND SPACER)
لوله اواپراسیون چیست؟
فلنج گلودار جوشی
فلنج های گلودار جوشی به وسیله جوش کاری به لوله متصل می شوند. این کار امکان انتقال تنش از فلنج جوشی به لوله را فراهم می کند و همچنین باعث کاهش تمرکز تنش بالا در فلنج گلودار می شود. فلنج های گلودار جوشی اغلب برای کاربردهای فشار بالا استفاده می شوند. یکی از مشخصه های فلنج گلودار جوشی، رده آن می باشد که بیانگر ضخامت لبه دیواره فلنج و قطر داخلی آن می باشد که باید متناسب با لوله انتخاب گردد. لبه دیواره گلو فلنج به صورت کونیک می باشد تا بتوان به وسیله جوشکاری آن را به لوله متصل کرد. این فلنج ها از سایز ½ تا 24 اینچ بر اساس استاندارد ASME-B16.5 و در سایز های 26 تا 60 اینچ بر اساس استاندارد ASME-B16.47 سری A و B ساخته می شوند که فلنج های سری A ضخیم تر، سنگین تر و مقاوم تر از سری B می باشند.
فلنج گلو بلند جوشی LWN (LONG WELD NECK FLANGE)
فلنج گلو بلند جوشی که به اختصار LWN عنوان می شود در واقع همان فلنج گلودار می باشد ولی طول قسمت گلویی آن به طور قابل ملاحظه ای بلندتر می باشد. این فلنج معمولا به عنوان نازل برای بشکه یا ستون های تقطیر استفاده می شود. طول قسمت گلویی و دیگر ابعاد این فلنج ها هم بر اساس استاندارد ASME-B16.5 و ASME-B15.47 ساخته می شود.
فلنج اسلیپون (SLIP ON FLANGE)
فلنج اسلیپون یا اسلیپان که به عنوان فلنج تخت هم شناخته می شود یکی از پر کاربرد ترین انواع فلنج ها می باشد که به روش جوشی به لوله متصل می شود. قطر داخلی این فلنج اندکی بیشتر از قطر خارجی لوله هم سایز خود بوده و برای اتصال، لوله در داخل آن قرار گرفته و از درون و بیرون فلنج به وسیله جوشکاری به آن متصل می گردد و می توان گفت استفاده و نصب آسانی دارد. فلنج اسلیپون در مقایسه با فلنج گلودار مقاومت کمتری در برابر فشار، ارتعاشات و خستگی دارد و از نظر قیمتی هم پایین تر می باشد اما با توجه به نیاز به جوشکاری بیشتر ممکن است قیمت تمام شده بالاتری در پروژه داشته باشد. این فلنج ها بر اساس استاندارد های ASME/ANSI B16.5 , BS3293 در سایز های ½ تا 60 اینچ و در انواع RF و FF تولید می گردند.
فلنج لپ جوینت (LAP JOINT FLANGE)
فلنج لپ جوینت به همراه کف رینگ یا استاب اند (stub end) استفاده می شوند. برای اتصال، کف رینگ از داخل فلنج لپ جوینت رد شده و به لوله جوش داده می شود و فلنج لب جوینت می تواند با آزادی حول انتهای stub end چرخش کند. مزیت این کار این است که نگرانی از بابت تنظیم سوراخ های پیچ ها وجود نخواهد داشت و فلنج با سیال در ارتباط نمی باشد و فقط وظیفه چسباندن کف رینگ به فلنج مقابل یا کف رینگ مقابل را دارد. فلنج های لپ جوینت اغلب برای کاربردهایی که نیاز به بازو بسته کردن مکرر دارند، استفاده می شوند. قطر داخلی این فلنج اندکی بیشتر از قطر خارجی لوله و Stub End هم سایز خود می باشد تا کف رینگ از داخل آن عبور داده شود. تفاوت فلنج لپ جوینت با فلنج اسلیپان در قسمت پیشانی می باشد که فلنج لپ جوینت دارای قسمت برآمده برای اتصال گسکت نبوده و زاویه بین پیشانی و قسمت داخلی آن به صورت منحنی می باشد ولی در فلنج اسلیپون این قسمت به شکل 90 درجه تیز بوده و پیشانی آن ممکن است به صورت RF یا RTJ باشد.
فلنج رزوه ای (THREADED FLANGE)
فلنج رزوه ای که به آن فلنج دنده ای نیز گفته می شود، مشابه فلنج اسلیپون است، با این تفاوت که داخل فلنج دارای رزوه های مخروطی بوده و به لوله های دارای رزوه خارجی متصل می شوند. مزیت این فلنج ها این است که می توانند بدون جوش متصل شوند و برای موقعیت هایی که امکان جوشکاری بنا به دلایلی همچون احتمال انفجار وجود ندارد، بهترین گزینه می باشند. فلنج های رزوه ای اغلب برای قطرهای کوچک و فشارهای کم استفاده می شوند.
فلنج ساکت ولد (SOCKET WELD FLANGE)
فلنج ساکت ولد یا فلنج سوکتی جوشی یکی از انواع فلنج ها است که به روش جوشکاری به لوله متصل می شود. این فلنج در قسمت محل عبور سیال دارای یک پله می باشد که قطر داخلی آن را به دو قسمت تقسیم میکند؛ شامل یک قسمت که برابر با قطر داخلی لوله هم سایز و هم رده بوده و قسمت دیگر با قطر بیشتر که از قطر خارجی لوله هم سایز خود کمی بیشتر می باشد. برای اتصال، لوله در داخل قسمت سوکتی این فلنج قرار گرفته و تا پله آن داخل می رود و سپس از بیرون لوله، مرز بین لوله و فلنج جوشکاری شده و آب بندی آن انجام می گیرد. فلنج ساکتی در سایز های ½ تا 2 اینچ و در کلاس های 150، 300، 600 و 1500 و بر اساس استاندارد ANSI B16.5 ساخته می شود.
فلنج کور (BLIND FLANGE)
فلنج کور یک صفحه گرد بسته به شکل دیسک می باشد که در انتهای مسیرهای لوله کشی و مسیرهای دارای فشار برای انسداد موقت یا دائم لوله به کار می رود. این نوع فلنج فشار بیشتری نسبت به فلنج های دیگر تحمل می کند. فلنج کور بر اساس استاندارد ASME B16.5 و ASME B16.47 در ابعاد مختلف و در کلاس های 150 تا 1500 و بر اساس استاندارد API در کلاس های 2000، 3000، 5000، 10000 و 15000 و در انواع RF، FF و RTJ تولید می شوند.
دریچه منهول چیست؟
فلنج اوریفیس (ORIFICE FLANGE)
فلنج اریفیس در واقع همان فلنج گلودار، اسلیپون یا رزوه ای می باشد با این تفاوت که در قسمت رینگ فلنج دارای سوراخ یا سوراخ هایی با رزوه NPT جهت نصب تجهیزات ابزار دقیق و گیج های اندازه گیری دما، فشار و غیره از سیال عبوری می باشند.
کور کننده فلنج راکتی / عینکی (SPECTACLE BLINDE / SPADE AND SPACER)
کور کننده ها صفحات فلزی دایره ای شکل هستند که برای انسداد موقت جریان بین دو فلنج قرار می گیرند و در صورت عدم نیاز برداشته می شوند که در این صورت جای خالی کور کننده باعث ایجاد فاصله بین دو فلنج خواهد شد. به منظور رفع این مشکل صفحه فلزی دایره ای دیگری که وسط آن سوراخ دارد در بین فلنج ها قرار داده می شود تا فاصله بین دو فلنج را پر کرده و مانع عبور سیال هم نشود. در صورتی که این دو صفحه به هم وصل باشند به آن عینکی (SPECTACLE BLINDE) گفته می شود که وقتی یک طرف آن داخل خط است، طرف دیگر روی خط لوله قابل رویت بوده و میتوان باز یا بسته بودن خط را از روی آن تشخیص داد.
در صورتی که صفحات کور کننده و فاصله دهنده از یکدیگر جدا باشند آن را Spade and Spacer می نامند که صفحه کور کننده (Spade) روی دسته خود سوراخ نداشته و صفحه فاصله دهنده (Spacer) روی دسته خود سوراخی دارد که نشان دهنده باز بودن خط می باشد. البته در بعضی مدل ها دسته Spade یک سوراخ داشته و دسته Spacer دو سوراخ دارد.