ویژگی های لوله گوشتی مانیسمان صنعتی
لولههای گوشتدار و ضخیم، به علت ویژگیهای منحصر به فردی که دارند، در شرایط مختلف کاربرد دارند. این لولهها به دلیل وزن زیادی که دارند، معمولا در مواجهه با شرایط محیطی سخت مانند مناطق مرطوب و بارانی یا مناطق گرم و صحرایی به کار میروند. علاوه بر این، وزن بیشتر لولههای گوشتدار باعث میشود که قیمت آنها نسبت به سایر محصولات فولادی کمی بالاتر باشد. ویژگیهای برجسته لولههای گوشتدار عبارتاند از:
مقاوم در برابر حرارت بالا و دمای پایین
دارای ویژگی شکل پذیری
مقاوم در برابر عوامل محیطی و خورندگی
مقاوم در برابر سایش
قابلیت ماشینکاری، تراش و تبدیل به چرخدنده
بسیار مقاوم در برابر فشارهای بالا
وزن بالا و ضخامت زیاد
استحکام فیزیکی بالا
گزینهای مناسب برای کاربرد در موقعیتهای نامساعد آبوهوایی.
لوله اواپراسیون چیست؟
این خصوصیات باعث شده تا از لوله گوشتدار در شرایط سخت محیطی مثل محیطهای مرطوب و مستعد بارش و یا محیطهای گرم و صحرایی استفادههای فراوانی شود. همچنین به خاطر حجم بیشتری از ماده اولیه مورد استفاده در ساخت آن، قیمت لوله فولادی و ارزش پایه این محصول نسبت به سایر محصولات فولادی اندکی بالاتر است. با این توضیحات در مورد ویژگیهای لوله گوشتدار، ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که وقتی از لولههای ضخیم صحبت میکنیم، دقیقاً چه مقدار از وزن، ضخامت و ابعاد را در نظر داریم؛ بهتر است برای پاسخدادن به این پرسش، برای نمونه ابعاد کلی لولههای ضخیم را که دارای عدد اسکجول 80 هستند بررسی کنیم تا بهطورکلی با ابعاد این مقاطع فولادی آشنا شوید.
قطر خارجی از 0.41 تا 24 اینچ
ضخامت دیواره از 0.095 تا 1.125 اینچ
وزن هر یک متر از 0.47 تا 442.08 کیلوگرم
این نمونه بهخوبی بیانگر این مسئله است که این لولهها تا چه میزانی میتوانند ضخیم باشند؛ همچنین، وزن آنها در عددهای اسکجول بالاتر، ممکن است به شکل تصاعدی زیاد شود.
لرزه گیر صنعتی چیست؟
عناصر تشکیل دهنده لوله گوشتدار چیست؟
با توجه به اینکه لولههای گوشتدار از انواع لوله مانیسمان به شمار میآید، برای شناخت اینکه لوله مانیسمان گوشتدار چیست و چه مشخصات ویژگیهایی دارد باید به مقالات مربوط به این نوع لوله مراجعه کرده با روشهای تولید آشنا شوید. عناصر تشکیل دهنده در هنگام تولید هر عنصر، خصوصیات و ویژگی های آن عنصر را مشخص می نماید. لوله های گوشتدار نیز بنا به عناصری که در آن بکار رفته دارای خصوصیات قابل توجهی شده است که این عناصر باعث کاربردی های خاص برای لوله های گوشتی می شوند.
عناصر تشکیل دهنده این لوله به شرح زیر است:
کروم: استفاده از کروم در ترکیب این نوع لوله باعث شده که در مقابل خوردگی مقاوم باشد.
نیکل: وجود عنصری مانند نیکل باعث ایجاد مقاومت بیشتر در این مقطع می شود.
مولیبدن: از دیگر عناصری که در ساخت این محصول به کار رفته، مولیبدن است. وجود مولیبدن باعث میشود مقاومت این محصول در مقابل دماهای بالا، افزایش یابد.
منگنز: وجود این عنصر باعث بالا رفتن سختی لوله می شود.
وانادیم: از دیگر عناصر استفاده شده در ساخت لوله های گوشتدار وانادیم است. این عنصر نیز سهم خودش را در مقاومت بالای این مقطع دارد.
تیتانیوم: این عنصر از رسوب و زنگ زدگی لوله جلوگیری می کند.
سیلیکون: سیلیکون با حذف اکسیژن باعث سختی بیشتر لوله می شود.
تنگستن: این عنصر مقاومت محصول را در برابر دما بالا می برد.
کبالت: این عنصر باعث افزایش دمای ذوب لوله می شود.
استاندارد لوله گوشتدار چیست؟
برای لوله های فلزی در جهان حدود 1200 استاندارد شناخته شده است که از این تعداد 100 استاندارد مربوط به لوله مانیسمان، لوله درزدار، اتصالات فلزی و … است. استاندارد ASTM در ایران برای شناخت آلیاژ های تشکیل دهنده لوله های فولادی استفاده می کنند.
استاندارد لوله مانیسمان ASTM A106
استاندارد شیر آلات فلزی و فلنج های جوشی ASTM A105
استاندارد شیر آلات فولادی با فرآیند ریخته گری ASTM A216
استاندارد اتصالات مانیسمان ASTM A234
استاندارد لوله گالوانیزه در ایران ISIRI 3360 و در آمریکا این استاندارد ASTM A53 و در آلمان این استاندارد DIN 40136 است.
نحوه تولید
در حاشیهٔ بررسی لولههای ضخیم، خالیازلطف نیست که چند کلمهای هم دربارهٔ شیوهٔ تولید این مقاطع صحبت کنیم تا بهوضوح بیاموزید که این غولهای ضخیم چگونه ساخته میشوند. البته نباید از یاد ببریم که در بخش آغازین این مقاله به شکل اجمالی بیان کردیم که از بهجای ورقهای فلزی، معمولاً از شمشهای فولادی برای تولید این مقاطع استفاده میشود.
فرایند با قرار دادن یک شمش در آغاز خط تولید شروع میشود. ابتدا محصول میانی گرم میشود تا انعطاف بیشتری از خود نشان بدهد و پس از آن، از زیر غلتکهای ضد حرارت نورد عبور میکند و فرایند سوراخکاری آن آغاز میشود؛ در طی این فرایند، ضخامت شمش به کمک غلتکهای حرفهای کمتر میشود تا جایی که محصول به ابعاد کلی یک لوله نزدیک بشود. بعد از آن، مقطع فلزی نیمهکاره از غلتکهای دیگری عبور میکند که فشار بهمراتب زیادی را به لوله وارد میکنند تا فرایند نهایی نورد طی شود.
پس از آن، لوله از چند بخش دیگر عبور میکند تا دقت ابعادی آن افزوده شود و فرایند بهکلی تکمیل شود و محصول به بخش برش وارد شود؛ در این بخش، متناسب با تشخیص تولیدکننده، لولهها در ابعاد متفاوتی آماده میشوند و پس از آمادهسازی، برای بازارهای فروش یا مصرفکنندگان به شکل مستقیم ارسال میشوند.
انواع لوله گوشتدار، جدول سایز لوله گوشتدار
انواع مختلفی از لوله گوشتدار در بازار موجود هستند که از جمله آنها میتوان به لولههای استیل و فولادی اشاره کرد. جدول ابعاد و اندازههای لولههای گوشتدار به شکل استانداردی تعیین شدهاند. این جدول شامل قطرها و ضخامتهای مختلف لولهها است، که بر اساس استانداردهای صنعت مربوطه تعیین میشود. با استفاده از این جدول میتوانید فراورده مورد نظر را بر اساس نیاز خود انتخاب و خریداری کنید.