مقالات

روش های انبار کردن (جمع کردن) شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ آتشنشانی

روش های انبار کردن (جمع کردن) شیلنگ آتش نشانی

برای انبار کردن و جمع کردن شیلنگ‌های آتش نشانی هم روش‌هایی پیشنهاد شده است. این روش‌ها به شرح زیر هستند.

روش رول : The Roll Method

در این روش، آتش نشان شیلنگ را به صورت تک لا روی زمین پهن می‌کند و از یک سمت شروع به رول کردن شیلنگ می‌کند. در این شیوه کوپلینگ یک سمت شیلنگ،در وسط رول قرار می‌گیرد.

روش دوم : Dutch Roll

در این روش ابتدا شیلنگ را به صورت دو لایه بر روی زمین قرار می‌دهند و سپس رول کردن را آغاز می‌کنند. دو عدد کوپلینگ ابتدا و انتهای شیلنگ در انتهای رول قرار می‌گیرد.

روش سوم : Flaking

ذکر این نکته خالی از لطف نیست که روش‌های جمع کردن و انبار کردن شیلنگ‌های آتش نشانی به این سه روش محدود نمی‌شود و ما در مقالات بعدی به صورت مفصل به آنها می‌پردازیم.

کوپلینگ آتشنشانی چیست؟

انواع شیلنگ آتش نشانی

در صنعت تجهیزات آتش نشانی، انواع و اقسام شیلنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ از شیلنگ‌هایی که آتش نشانان برای اطفای حریق جنگل‌ها از آن استفاده می‌کنند گرفته تا شیلنگ‌هایی که افراد عادی یک ساختمان برای خاموش کردن آتش کوچک ایجاد شده در یک اتاق مورد استفاده قرار می‌دهند. اما در حالت کلی همه این شیلنگ‌ها را می‌توان در سه دسته طبقه بندی کرد. طبقه بندی سه گانه شیلنگ‌های آتش نشانی به قرار زیر است:

شیلنگ مکش (شیلنگ تخلیه) (Suction Hose)
شیلنگ انتقال دهنده (Delivery Hose)
شیلنگ هوزریل (Hose-Reel Hose)

هر یک از این دسته‌ها خود به زیربخش‌های دیگر تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

شیلنگ آتش نشانی مکش

شیلنگ مکش (Suction Hose) که به آن شیلنگ تخلیه هم می‌گویند، نوع خاصی از شیلنگ‌های آتش نشانی است که وظیفه انتقال آب از منبع به پمپ آتش نشانی را بر عهده دارد.

آتش نشانان، یک سر این شیلنگ را به وسیله کوپلینگ مکش به ورودی پمپ (قسمت مکنده پمپ) و سر دیگر آن را درون منبع آب (مثلا تانکر آب، رودخانه و یا چاه آب) قرار می‌دهد. هنگامی که پمپ آتش نشانی (پمپ خلا) روشن شود، هوای داخل شیلنگ مکیده و خلا نسبی ایجاد شده درون آن سبب می‌شود آب از منبع به درون شیلنگ جاری گردد. درست همانند زمانی که شما برای نوشیدن آب میوه داخل لیوان، هوای داخل نی را می‌مکید؛ با مکیدن هوای داخل نی، هوای بیرون بر سطح آبمیوه فشار وارد می‌کند و آب میوه را به داخل نی هدایت می‌نماید.

هر نوع شیلنگی برای این کار یعنی مکش مناسب نیست. به عبارت دیگر شیلنگ تخلیه باید مقاومت کافی را داشته باشد تا هنگامی که هوای داخل آن خالی می‌شود مچاله نشود. به همین دلیل از مواد تقویت کننده‌ای فلزی (فنرهای فلزی) به صورت دورپیچ در ساختار این شیلنگ‌ها استفاده می‌شود. از طرفی این محصول باید در برابر سایش و گرما نیز کاملا مقاوم باشد.

اگر بخواهیم به دو نمونه از این شیلنگ‌ها که برای مکش (ساکشن) به کار برده می‌شوند اشاره کنیم می‌توانیم به شیلنگ‌هایی که به طور کامل با سیم فلزی پوشیده شدند و همچنین شیلنگ‌هایی که به طور جزئی با سیم فلزی تقویت شده‌اند اشاره کنیم. مسلما نوع اول از مقاومت و استحکام بالاتری برخوردار است. اما هر دو نمونه کاربردهای خاص خود را دارند و یکی جای دیگری را نمی‌گیرد.

شیلنگ انتقال دهنده نفوذپذیر (در اصطلاح بازار شیلنگ برزنتی)

در ساخت شیلنگ‌های انتقال دهنده نفوذپذیر (شیلنگ برزنتی)، از موادی همچون پنبه و کتان بیشتر از مواد پلاستیکی استفاده می‌شود. به همین دلیل لایه بیرونی شیلنگ مقداری آب در حین عملیات انتقال آب جذب می‌کند.

جذب آب لایه بیرونی شیلنگ برزنتی یک نقص عملکردی نیست؛ بلکه یک مزیت برای جلوگیری از سوختن و آسیب رسیدن به شیلنگ در عملیات اطفای حریق است. در این حالت لایه بیرونی شیلنگ با جذب رطوبت، گرمای ویژه آن بالا رفته و این ویژگی یک مکانیزم دفاعی در برابر سوختن و آسیب دیدن شیلنگ خواهد بود.

البته ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که فشار آب داخل شیلنگ در زمانی که بخواهیم آب را به مسافت‌های طولانی انتقال دهیم کاهش می‌یابد. شیلنگ‌های برزنتی که در عملیات اطفای حریق مورد استفاده قرار می‌گیرد از جمله این شیلنگ‌ها هستند. از شیلنگ برزنتی در ایستگاه‌های آتش نشانی کشورمان به طور گسترده استفاده می‌شود.

شیلنگ آتش نشانی انتقال دهنده

در قسمت قبلی بیان کردیم به کمک پمپ آتش نشانی و شیلنگ مکش، می‌توان آب را از منبعی همچون چاه آب تخلیه کرد. حال می‌خواهیم این آب را به محل آتش انتقال دهیم. در این صورت به شیلنگی نسبتا سبک نیاز داریم؛ شیلنگی که نیروی آتش نشان به راحتی بتواند آن را حمل کند. به این نوع از شیلنگ‌ها، شیلنگ آتش نشانی انتقال دهنده می‌گویند.

با اتصال این شیلنگ (بوسیله انواع کوپلینگ آتش نشانی) به طرف دیگر پمپ آتش نشانی، می‌توان آب را به محل حریق انتقال داد. با توجه به اینکه فشار آب داخل این شیلنگ بیشتر از فشار جو است، بنابراین این شیلنگ باید از موادی ساخته شود که توانایی تحمل فشار کاری 12bar الی 20bar را داشته باشد.

در حالت کلی دو نمونه متفاوت از شیلنگ‌های انتقال دهنده مورد استفاده نیروهای آتش نشانی قرار می‌گیرد. یکی شیلنگ انتقال دهنده نفوذ پذیر (شیلنگ برزنتی) و دیگری شیلنگ انتقال دهنده نفوذناپذیر است. اما تفاوت این دو نوع در چیست؟ در ادامه به معرفی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

فایرباکس آتشنشانی چیست؟

شیلنگ انتقال دهنده نفوذناپذیر

شیلنگ آتش نشانی انتقال دهنده نفوذناپذیر نوع دیگری از شیلنگ‌های انتقال دهنده است. این نوع شیلنگ آتش نشانی عموما با لایه داخلی و خارجی لاستیکی و یک لایه نخ با الیاف مصنوعی (مانند پلی‌استر) ساخته می‌شود.. این شیلنگ‌ها در بازار تجهیزات آتش نشانی به شیلنگ ضد اسید نیز معروفند. به جهت پوشش لاستیکی لایه بیرونی، در مقابل سایش و کشده شدن بر روی سطوح زبر، مقاومت بالایی دارند.

شیلنگ هوزریل

به جرات می‌توان گفت که هوزریل آتش نشانی در کنار کپسول آتش نشانی پودری، از مرسو‌م‌ترین تجهیزات اطفای حریق هستند. هوزریل از جمله تجهیزاتی است که در اماکن مختلف (همچون آپارتمان‌ها) نصب می‌شود. در پشت هوزریل همیشه آب قرار دارد؛ از این رو همواره آماده به کار است. در زمان بروز آتش سوزی و قبل از رسیدن ماموران آتش نشانی، افراد عادی یک ساختمان به راحتی می‌توانند از این وسیله استفاده کنند و آتش را محدود و یا حتی اطفا نمایند.

هر هوزریل به یک شیلنگ نیمه سخت مجهز است که به دور قرقره هوزریل پیچیده می‌شود. این شیلنگ سومین نوع از انواع شیلنگ‌های آتش نشانی است. شیلنگ هوزریل در طول‌های مختلف 20، 25 و 30 متر تولید می‌شود.

معمولا شیلنگ هوزریل از سه لایه تشکیل یافته است. لایه داخلی و خارجی لاستیکی (PVC یا پلی وینیل کلرید) و لایه الیاف مصنوعی که برای استحکام شعاعی شیلنگ الزامی است.

سوالات متداول در مورد انواع شیلنگ آتش نشانی

انواع شیلنگ های آتش نشانی کدامند؟

امروزه انواعی از شیلنگ های آتش نشانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی می‌توان شیلنگ های آتش نشانی را در سه دسته کلی زیر جای داد:
1) شیلنگ مکش
2) شیلنگ انتقال دهنده (شیلنگ برزنتی و شیلنگ ضد اسید)
3) شیلنگ هوزریل

کاربرد شیلنگ انتقال دهنده:

از شیلنگ انتقال دهنده برای انتقال آب و سایر مواد خاموش کننده (مانند فوم) از پمپ آتش نشانی به آتش استفاده می‌شود. انواع شیلنگ انتقال دهنده در بازار تجهیزات آتش نشانی شیلنگ برزنتی و شیلنگ ضد اسید هستند.

کاربرد شیلنگ آتش نشانی مکش:

از شیلنگ آتش نشانی مکش برای انتقال آب از هیدرانت، تانکر آب، چاه آب و غیره به پمپ آتش نشانی استفاده می‌شود. شیلنگ مکش به وسیله کوپلینگ مکش به پمپ آتش نشانی وصل می‌شود. پمپ هوای داخل شیلنگ را خالی می‌کند. به همین دلیل آب منبع در داخل آن جاری می شود. تفاوت اصلی شیلنگ تخلیه و مکش با شیلنگ برزنتی در برخورداری از مقاوم سازهای مارپیچی فلزی است. این مارپیچ‌ها کمک می‌کنند تا در هنگام مکش و ایجاد خلا، شیلنگ مچاله نشده و نخوابد.

انواع شیلنگ آتش نشانی انتقال دهنده:

شیلنگ های آتش نشانی انتقال دهنده به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند. شیلنگ های نفوذ پذیر و شیلنگ های نفوذ ناپذیر.
در شیلنگ های نفوذ پذیر مقداری از آب داخل شیلنگ فضای بیرونی آن را خیس می‌کند. جذب آب لایه بیرونی یک نقص عملکردی نیست بلکه رطوبت قسمت بیرونی شیلنگ از سوختن خود شیلنگ در آتش جلوگیری می کند.
در شیلنگ نفوذ ناپذیر لایه بیرونی آبی جذب نمی‌کند اما مزیت این شیلنگ‌ها نسبت به شیلنگ برزنتی، مقاومت بالاتر به سایش بر روی سطوح زبر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *