مقالات

مزایای روش اتصال به صورت فلنجی

فلنج

مزایای روش اتصال به صورت فلنجی

یکی از دلایلی که باعث محبوبیت اتصال دو لوله به صورت فلنجی شده است، امکان جداسازی لوله ها است. اگر شما دو لوله را به صورت جوشکاری به همدیگر متصل کنید، برای جداسازی، باید برشکاری انجام دهید و بعد از اتمام کار، مجدد لوله ها را جوشکاری کنید؛ اما در اتصال دو لوله به صورت فلنجی، نیازی به جوشکاری و برشکاری نیست؛ تنها کافیست با پیچ و مهره های این قطعه، لوله ها را به هم متصل یا جدا کنید.

به کمک فلنج شما می توانید سایز و ابعاد لوله ها را به صورت دستی تغییر دهید.
به کمک انواع فلنج می توانید لوله ها را به تجهیزات مختلفی مانند اتصالات پمپ یا کمپرسور و دیگر تجهیزات متصل کرد.
بعد از متصل کردن لوله ها، امکان تعویض جنس و نوع لوله بدون برشکاری وجود دارد.
اکثر این قطعات به گونه ای طراحی و تولید شده اند که امکان اتصال به شیر را فراهم می کند.

لوله گوشتی چیست؟

نحوه اتصال لوله ها با فلنج

این قطعات یکی از منحصر به فرد ترین قطعات برای اتصال دو لوله است؛ زیرا مزیت های زیادی در صنایع مختلف دارد. همانطور که پیش از این هم گفتیم، فلنج ها به کمک پیچ و مهره به هم متصل می شود و در زمان تغییر لوله ها، نیازی به برشکاری و جوشکاری لوله ها نیست؛ بلکه به کمک پیچ و مهره ها، امکان اتصال و جداسازی لوله ها وجود دارد.

نحوه اتصال لوله توسط فلنج ها به شرح زیر است:

انتهای دو لوله، دو فلنج متصل می شود و سپس این لوله ها را در مقابل هم قرار می گیرند؛
ما بین دو لوله، واشر آب بندی گسکت قرار می گیرد تا از نشتی در بین لوله جلوگیری شود؛
به کمک انواع پیچ و مهره ها، لوله را به یکدگیر متصل می کنیم.

دریچه منهول چیست؟

ساختار فلنج

ساختار این قطعه به 3 قسمت تقسیم می شود. قسمت اول، فلنج است؛ قسمت دوم گسکت است که مانع نشتی بین لوله ها می شود و قسمت سوم پیچ و مهره است که وظیفه آن، اتصال قطعات بین دو لوله است.

مواد سازنده فلنج ها

برای اینکه یک فلنج با کیفیت تولید شود، باید در زمان ساخت، با مواد باکیفیتی ساخته شود. در ادامه شما را با مواد مورد استفاده در انواع فلنج آشنا می کنیم.

با کد ASME A182، فولاد آلیاژی و فولاد ضد زنگ آهنگری شده (Forged) تولید می شود؛
با کد ASME A350، فولاد آلیاژی آهنگری شده برای سرویس هایی با دما پایین تولید می شود؛
با کد ASME A105 B، فولاد کربن آهنگری شده تولید می شود؛
با کد ASME A181، فولاد کربن آهنگری شده برای مصارف کلی تولید می شود.

انواع فلنج

فلنج ها در انواع گوناگون و برای کاربردهای متفاوتی طراحی و ساخته می شوند. در ادامه با رایج ترین انواع فلنج آشنا می شوید.

1. فلنج ولد نک یا گلودار جوشی (Weld Neck Flange)
فلنج گلودار یا Weld neck flange یک دهانه مخروطی بلند دارد که به لوله جوش داده می شود. فلنج های ولد نک برای کاربردهایی که نیاز به جریان مداوم سیال در سیستم لوله کشی دارد، بهترین گزینه هستند. این فلنج ها معمولا در کاربردهای فشار بالا و دمای بالا/پایین استفاده می شوند. فلنج ولد نک با جلوگیری از افت فشار، از آشفتگی و فرسایش/خوردگی فلزات در نزدیکی اتصالات فلنجی جلوگیری می کند.

فلنج

فلنج

دو نوع فلنج گلودار جوشی وجود دارد:

نوع معمولی برای استفاده با لوله ها
نوع کشیده برای استفاده در کارخانه های شیمیایی و فرآیندی

2. فلنج گلودار جوشی کشیده (Long Welding Neck Flange)

این فلنج ها شبیه فلنج های گلودار جوشی هستند، با این تفاوت که گردن آنها کشیده شده است. این فلنج ها برای استفاده به جای فلنج های ولد نک و قطعات لوله برای اتصالات پیچ و مهره به کشتی ها، ستون ها یا بشکه ها طراحی شده اند.

این طراحی باعث کاهش فشار روی گردن فلنج می شود. این فلنج ها برای اتصال شبکه های بزرگی از لوله ها استفاده می شوند، زیرا می توانند فشارهای بالا را تحمل کنند.

3. فلنج اسلیپان (Slip-on Flange)

این نوع فلنج ها به لوله متصل و از داخل و خارج جوش داده می شوند. اندازه فلنج های اسلیپان بزرگتر از قطر بیرونی لوله ای است که قرار است به آن متصل شود، زیرا لوله باید در داخل فلنج بلغزد. از فلنج اسلیپون (Slip-on Flange) عمدتا برای مایعات با فشار کم با خطر نشتی کم استفاده می شود. فلنج های اسلیپان بسیار ارزان تر و محبوب تر از دیگر انواع فلنج ها هستند.

4. فلنج ساکت ولد (Socket Weld Flange)

فلنج ساکت ولد یا Socket Weld Flange با استفاده از یک جوش فیله ای از بیرون فلنج به لوله متصل می شود. این فلنج ها معمولا در لوله های فشار بالا با اندازه کوچک استفاده می شوند که سیالات بسیار خورنده را منتقل نمی کنند. دلیل این امر این است که این نوع فلنج مستعد به خوردگی در شکاف بین لوله و فلنج است. استحکام خستگی این فلنج 50٪ بیشتر از فلنج های اسلیپان است.

5. فلنج رزوه ای (Threaded Flange)

فلنج های رزوه ای از نظر طراحی شبیه به فلنج های اسلیپان هستند، تنها تفاوت آنها این است که دارای رزوه مخروطی هستند. این طراحی باعث می شود که بدون جوشکاری به لوله متصل شوند. رزوه هایی در داخل سوراخ فلنج است با رزوه های نر روی لوله یا اتصالات مطابقت دارد.

این فلنج ها در محیط های کم فشار و دمای پایین کاربرد دارند. این فلنج ها در ابعاد تا 4 اینچ و در چندین رده بندی فشار موجود هستند. با این حال، آنها در لوله های کوچکتر مانند تاسیسات آب و تهویه استفاده می شوند. همچنین، این فلنج برای محیط های انفجاری مانند پمپ بنزین ها و کارخانه ها استفاده می شود، جایی که جوشکاری خطرناک است.

ضربه گیر صنعتی چیست؟

6. فلنج لپ جوینت (Lap Joint Flange)

فلنج لپ جوینت دارای سطحی صاف است. این فلنج ها از نظر ظاهری شبیه فلنج های اسلیپان هستند. فلنج لپ جوینت روی لوله می لغزد و در انتهای آن قرار می گیرد و با فشار پیچ در کنار هم نگه داشته می شوند. این فلنج ها دارای آزادی حرکت در اطراف لوله هستند و سوراخ های پیچ فلنج این حرکت را تسهیل می کنند. فلنج لپ جوینت برای خطوط لوله فولادی زنگ نزن یا آلیاژ نیکل، یک راه حل مقرون به صرفه هستند.

7. فلنج کور (Blind Flange)

فلنج کور نوعی فلنج است که مرکز آن سوراخی برای عبور سیال ندارد. از این رو برای بستن انتهای یک سیستم لوله کشی استفاده می شود. این نوع از انواع فلنج ها به دلیل فشار سیال سیستم و تنش وارده از سوی پیچ و مهره تحت فشار مکانیکی قابل توجهی قرار می گیرند.

به همین دلیل، آنها برای کاربردهای فشار بالا و سیستم های لوله کشی گاز و مایعات مناسب هستند. فلنج کور امکان دسترسی آسان به خط لوله را فراهم می کند زیرا اپراتور می تواند به راحتی آن را باز کند. آنها همچنین می توانند دهانه نازل یک مخزن تحت فشار را ببندند.

8. فلنج اوریفیس (Orifice Flange)

فلنج های اوریفیس برای اندازه گیری یا محدود کردن فشار یا جریان گازها و مایعات در خطوط لوله استفاده می شود. وظیفه اصلی اریفیس فلنج اندازه گیری سیال یا نرخ جریان گاز در سیستم لوله کشی است.

9. فلنج کور عینکی (Spectacle blind flange)

فلنج کور عینکی یا اسپکتیکال بلایند فلنج، ترکیبی از فلنج اسپید (flange spade) و حلقه اسپیسر (ring spacer) است. از این فلنج برای کور کردن یا بستن خطوط لوله (به طور موقت یا دائم) استفاده می شود. از آنجایی که این فلنج توانایی باز کردن یا بستن جریان را دارد، می تواند جایگزین ولوهای ایزولاسیون شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *