مقالات

مهم ترین ویژگی های شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ آتشنشانی

مهم ترین ویژگی های شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ اطفاء حریق محصولی است که برای عملیات مهم خاموش سازی آتش طراحی شده است؛ بنابراین لازم است ویژگی هایی داشته باشد که کار آتش نشانان را راحت کرده و آن ها را هنگام عملیات لنگ نگذارد. در ادامه برخی از ویژگی های این محصول را توضیح داده ایم.

تحمل فشار بالای آب

همان طور که از نام این محصول مشخص است برای خاموش کردن آتش در شغل آتش نشانی از آن استفاده می شود. این شیلنگ تفاوت های ویژه ای با شیلنگ های معمول دارد و به نحوی ساخته می شود که توان تحمل آب با فشار بالا و مابین 800 تا 2000 کیلوپاسگال را داشته باشد.

انعطاف پذیری و سبک بودن

شیلنگ های آتش نشانی علاوه بر تحمل فشار، انعطاف پذیری بالا در حرکت دارند تا حین اطفاء حریق راحت به این سو و آن سو بروند و آتش نشان را با مشکل مواجه نکنند. تفاوت دیگر آن ها سبکی وزنشان است؛ اگر شیلنگ آتش نشانی سنگین باشد افراد نمی توانند آن ها را به قسمت های مختلف حرکت داده یا حمل کنند و همین امر عملیات را مختل می کند. به همین جهت در ساخت این محصول از مواد سبک استفاده می شود.

مقاومت در برابر سایش و خوردگی

شیلنگ مخصوص آتش نشانی باید در مقابل خوردگی و سایش مقاوم باشد تا طول عمر بالایی داشته باشد و در برخورد زیاد با آب و مواد خاموش کننده دچار سایش و خوردگی نشود. ضمنا این محصول باید در مقابل ترکیدگی مقاوم باشد.

شیلنگ آتش نشانی همواره در معرض آب زیاد و پرفشار است و اگر مقاومت خوبی نداشته باشد خیلی زود می ترکد و مشکل ایجاد می کند؛ معمولا جنس شیلنگ طوری طراحی می شود که امکان انعطاف را در آن ایجاد می کند تا با ورود آب زیاد داخل آن شیلنگ بازتر شود و نترکد.

مقاومت در برابر آتش

مهم ترین ویژگی شیلنگ آتش نشانی آن است که در مقابل گرما و آتش مقاومت بسیار بالایی داشته باشد. این عامل نیز به جنس شیلنگ بستگی دارد. در ساخت این محصول باید از مواد نسوز و مقاوم به آتش و عایق حرارتی استفاده شود. همه این عوامل بسیار مهم هنگام کنترل کیفیت محصول باید با ابزرهای دقیق سنجیده شود.

کوپلینگ آتشنشانی چیست؟

انواع شیلنگ آتش نشانی

می توان شیلنگ های آتش نشانی را از لحاظ نوع عملکرد به سه دسته کلی تقسیم کرد: اولین دسته شیلنگ های مکش، دومین دسته شیلنگ های انتقال دهنده و دسته سوم شیلنگ های هوزریل هستند. برای آشنایی بیشتر با این سه نوع ادامه مطلب را بخوانید.

شیلنگ آتش نشانی مکش

این دسته از شیلنگ ها از طریق یک مکانیزم مکش آب را از منبع که قرار است تامین کننده باشد به داخل شیلنگ جاری می کنند. پمپ آتش نشانی که به آن پمپ خلاء گفته می شود با روشن شدن از خلاء ایجاد شده استفاده کرده و آب را از منبع به داخل شیلنگ هدایت می کند.

شیلنگ مکش که نام دیگر آن شیلنگ تخلیه است باید مقاومت کافی در برابر مچاله شدن را داشته باشد، زیرا طی فرآیند مکش و پس از اینکه خالی شد ممکن است شیلنگ مچاله شود. برای جلوگیری از این امر دور آن را فنر می پیچند.

شیلنگ آتش نشانی انتقال دهنده

در ادامه آتش نشان نیاز به شیلنگی دارد که بتواند آب یا مواد خاموش کننده را به محل آتش سوزی برساند. برای این منظور از شیلنگ انتقال دهنده استفاده می شود. شیلنگ انتقال دهنده باید سبک و قابل جا به جایی باشد. همچنین این نوع باید تحمل فشار بالایی نیز داشته باشد.

شیلنگ انتقال دهنده دو نوع دارد: نفوذ پذیر و نفوذ ناپذیر. در نوع نفوذ پذیر که عموما ار جنس برزنتی است مقداری آب به جهت بالا رفتن مقاومت محصول در برابر آتش به آن جذب می شود. در اطفاء حریق که لازم است شیلنگ داخل محوطه آتش کشیده شود از این نوع استفاده می شود.

نوع دوم نفوذ ناپذیر از لایه های نفوذ ناپذیر لاستیکی و یک لایه بیرونی پلی استر ساخته می شود که عملا جلوی نفود هر نوعی از آب و مواد را می گیرد. این نوع علاوه بر نفوذ ناپذیر بودن مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و ساییدگی دارد.

شیلنگ آتش نشانی هوزریل

یکی از مرسوم ترین شیلنگ های آتش نشانی نوع هوزریل است. این محصول معمولا برای اطفاء حریق دستی استفاده می شود و کمتر برای عملیات اطفاء توسط آتش نشانان مورد استفاده قرار می گیرد.

در واقع نوعی محصول اضطراری است. شیلنگ هوزریل از دو لایه pvc و یک لایه الیاف مصنوعی ساخته می شود. این محصول دور یک قرقره به نام هوزریل پیچیده شده و اغلب در دیوار کنار یک کپسول آتش نشانی قرار دارد. شیلنگ هوزریل همواره با آب نگه داری می شود.

نکات مهم هنگام خرید شیلنگ آتش نشانی

اگر قصد دارید برای ایستگاه آتش نشانی خود شیلنگ تهیه کنید یا می خواهید این تجهیزات را برای ساختمان مسکونی یا تجاری تان تهیه کنید باید به یکسری نکات مهم توجه داشته باشید. در ادامه این نکات را به عنوان راهنما برایتان ذکر کرده ایم:

• به ترکیبات و جنس مواد استفاده شده در محصول دقت کنید. معمولا شیلنگ های آتش نشانی از برزنت، لاستیک، pvc، پنبه و نوعی لاستیک به نام تریلن ساخته می شوند. بسته به نوع شیلنگ و مورد استفاده لازم است به جنس آن دقت کنید.

• میزان دوام و مقاومت محصول را در برابر فشار بررسی کنید.

• میزان مقاومت آن در برابر خم شدن، مچاله یا پیچ خوردن را مورد بررسی قرار دهید.

• مقاومت آن را در برابر حرارت، گرما و حتی سرما در نظر بگیرید.

• روش جمع کردن یا ذخیره سازی آن را با توجه به فضای در دسترس خودتان بررسی کنید.

• توجه کنید که محصول بر مبنای استاندارد NFPA ساخته شده است یا خیر.

• طول شیلنگ را بپرسید. معمولا شیلنگ ها در طول 50، 30، 25 و 18 متری تولید می شوند. در نظر بگیرید شیلنگ را برای چه نوع عملیاتی می خواهید و چه میزان طولی برای آن کافی است.

فایرباکس آتشنشانی چیست؟

آزمایش های لازم قبل از استفاده از شیلنگ آتش نشانی

اگر چه کسانی که به تولید شیلنگ های آتش نشانی می پردازند به خوبی استاندارهای لازم برای ساخت این محصول را می دانند اما باز هم قبل از استفاده لازم است یکسری آزمایش ها جهت برآورد ایمنی این محصول انجام شود.

از جمله باید تست شود که محصول تا چه میزان در برابر فشار مقاومت دارد، یا چه میزان در مقابل ترکیدگی مقاوم است، تست شود که هنگام جاری شدن آب داخل محصول چه میزان بر قطر و ابعاد آن افزوده می شود یا همان تست انعطاف پذیری محصول انجام شود. ضمنا آزمایش چسبندگی هم باید بر روی تمام شیلنگ های آتش نشانی انجام شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *